O tajine, ou tagine (pronunciado "tayín") é un recipiente para cociñar típico de Marruecos e zonas cercanas. Como pasa coa paella, ó final o nome do plato é o mesmo que o nome do cacharro, así que hai moitos "tajine de ...".
Este é de coello, ou conexo como dicimos na miña casa.
O tajine úsase para coccións lentas. Cando se tapa, a min dame a impresión que o resultado que produce é unha mezcla de forno normal e forno de vapor. A comida queda normalmente blanda, ben feita, pero mantense jugosa.
INGREDIENTES
- Un coello
- Unha cebola
- 3 zanahorias
- un pimento
- 2 dentes de allo
- medio calabacín
- unha pataca
- medio limón (non está na foto dos ingredientes)
- especias: Aquí hai un cento de variantes. Eu usei sal, jengibre en polvo, pimenta blanca, "Ras el hanout", semillas de mostaza(que tampouco están na foto)
TEMPO
2 horas ou máisPROCESO
Troceamos o coello, que imos marinar nas especias.Logo, preparamos as especias. Aquí, como dicía, hai moita variedade. Eu pasei por un supermercado oriental e teño (demasiada?) variedade de especias na casa, así que usei sal, pimenta blanca, semillas de mostaza, e Ras el Hanout, que é unha mezcla de especias con certa similitude ó curry e, igual que o curry, non ten unha receta única. Botei máis ou menos unha cucharilla de café de cada cousa.
Logo, engadimos un vaso de auga, mezclamos, e poñemos o coello a marinar.
Aproveitamos para laminar os allos, sacar catro ou cinco rodaxas de limón, e picar o resto das verduras. Ese tempo é máis ou menos suficiente para o marinado do coello (aínda que hai quen o deixa de un día para outro, pero eu creo que así colle demasiado sabor).
Quedou chula a foto das verduras picadas, eh? Que ben me organizo... cando quero.
Poñemos unha cucharada sopeira de aceite no fondo do tajine, e douramos o coello. Recomendo secalo ou escurrilo ben se non queredes armar unha festa de salpicaduras co aceite quente.
Importante: Hai que reservar a auga do marinado.
Eu a verdade é que non o dourei demasiado (hai versións tipo "olla fría" onde non se doura a carne).
Unha vez retirado o coello, botamos os allos laminados, que douren un pouco, e logo o pimento verde e a cebola.
Sen esperar máis, volvemos a poñer o coello na pota...
... e o resto da verdura.
Finalmente, regamos coa auga especiada de marinar o coello. Nunha receta vin que engadían outro vaso de auga, e fíxeno, pero logo tiver que retirar parte dela, porque ó cociñar tapado apenas perde líquido. Así que eu recomendo non engadir máis auga.
Poñemos tamén unhas rodaxas de limón. É impresionante o toque que lle da ó plato!
Tapamos o tajine, baixamos o lume (eu tíñao no 2 sobre 6 da miña vitrocerámica)
Aquí hai varias fotos de como queda na pota, despois de case dúas horas de cocción lenta.
Finalmente, para o plato, e para o estómago.
Supoño que se pode cociñar igual en calquera pota que tape ben, pero usar o tajine ten o seu chiste, e así agradecín o regalo :-)
Estaba moi bo!
Comentarios
Publicar un comentario