Saltar ao contido principal

Ensalada de cochayuyo

Outro invento, de orixe chileno. O cochayuyo (Durvillaea antárctica) é unha alga do pacífico que parece ser que se come habitualmente en Chile (aínda que eu non o vin en ningunha carta de restaurantes). Véndese nunha especie de mollos deshidratados que pesan moi pouco (cento e pico gramos) que hai que hidratar e cocer, e úsase habitualmente en ensaladas, ceviches e cazuelas, entre outras recetas.  Ten moi pouco sabor (sobre todo se o coces sin sal) e unha textura medio xelatinosa e algo similar á punta da orella de cocho cocida, algo triscante (depende do que o cozas, claro).

O máis difícil da receta igual foi conseguir o cochayuyo. Eu aproveitei unha viaxe a Chile ☺.

INGREDIENTES

  • Cochayuyo, claro. Eu usei como un cuarto do paquete seco, que deben ser 40 ou 50g aprox (na foto xa está hidratado, e usei a metade do que se ve).
  • Cebola, pode ser colorada ou branca, eu usei media ceboleta escasa
  • 1 tomate
  • Medio pemento colorado e medio verde
  • 1 Zanahoria
  • Unhas follas de cilantro
  • 2 ou 3 follas de leituga
Non están na foto:
  • Aceitunas
  • Aceite, limón, sal e pementa negra para aliñar

TEMPO

Hai que poñer a remollo o cochayuyo unhas 8h (ou deixar toda a noite). Cocelo son 15 minutos desde que a auga ferve. E cortar e compoñer a ensalada, uns 5 minutos

PROCESO

O cochayuyo véndese deshidratado en mazos como o da foto (tamén venden as "follas", pero eu non as atopei). Pesa moi pouco. Como dicía, cada mollo destes non chega ós 120 gramos.

Sacamos uns cachos (rompe fácil) porque todo é demasiado para unha persoa) e poñémolos a rehidratar en auga fría. Unha xente di 2 horas, outros 8, outros que pode ser toda a noite. Eu deixeino unhas 12h.


Unha vez rehidratado, xa pesa máis, e abulta máis, como na foto.


Poñemos a cocer, botándoo en auga xa fervendo. De novo, hai quen di máis ou menos tempo, entre 15 e 45 ou 50 minutos. Eu deixeino uns 15, saqueino e paseino por auga fría para que parara de cocer, e para poder manipulalo sen queimarme.

Mentras cocía, aproveitei para picar as verduras: a cebola e pimentos en xuliana, o tomte en dadiños, a zanahoria en bastóns pequenos, e o cilantro en cachos sin pararme moito. Logo piquei o cochayuyo en tiras máis ou menos finas.


E isto foio que usei ó final, engadindo aceitunas e aliñando con limón (zumo dun limón e medio), aceite, algo de sal e pementa negra.


E así foi como quedou ó final. Se fago outra, probablemente poña algo de sal na auga de cocer o cochayuyo, porque ten pouco sabor. A textura en xeral gústame esa medio xelatina - medio triscante estilo orella de cocho cocida, pola punta (non hai cartílago realmente).





Comentarios

Publicacións populares deste blog

Sopa de pescado e marisco

  Sopa de pescado e marisco. Todas as noiteboas fago unha parecida. Poden variar os ingredientes, porque esto consiste basicamente en ir cocendo cousas e metelas xuntas nunha pota, aproveitando a auga de cocelas, claro. Se en vez de usar cousas conxeladas ou de lata se usan as frescas, sabe mellor, claro ;) Esta é a lista dos ingredientes que usei este ano. Para o ano que ven, ou para ano vello se a fago, quen sabe... INGREDIENTES 1/2 Kg de berberechos 1/2 Kg de gambas peladas 8 barriñas de surimi ("palitos de cangrexo") 1/4 Kg de chipiróns 4 Cabezas de pescado (merluzas) 1 Kg de ósos de rape 1 "tronkito" de merluza 1/4 Kg de carne de mellixóns 1/4 Kg de carne de zamburiñas 1 sobre de crema de lubrigante (non atopei a de langosta) Un bote de salsa de tomate (400 g aprox.) 1 pocillo de tapioca Azafrán TEMPO Hora e media, máis ou menos PROCESO Se usas berberechos -chícaros, que se di na miña casa- con casca (recomendable porque...

Boliñas de queixo

Esta é unha especie de receta de aproveitamento, mesturada con pinchoteo. Pode facerse con queixo fresco relado, claro, pero eu fíxeno con queixo que tiña seco na nevera, que parecía un croio. Con mozarella ou gouda ou así queda derretido por dentro, co que fixen eu non. INGREDIENTES Queixo relado (aproveitando queixos varios vellos): Eran 173 g. 2 culleradas de maicena: 30 g (que quizás sobraba algo) Un ovo 2 culleradas de leite (non está na foto, foi unha adaptación porque quedou moi seco). TEMPO 20 ou 25 minutos. PROCESO Mesturamos o ovo e a maicena co queixo relado. Como este era queixo moi seco, probablemente a maicena sobraría. Hai que amasar á mau un bo cacho, e quedaba demasiado seco, así que metín un par de culleradas de leite. O aspecto final da masa é este: Compacta, seca, pero que mantén a forma. Agora toca coller cachiños e facer bolas. A min saíronme 37. E fritir. Lume alto e sen poñer demasiadas boliñas de vez para que non baixe a temperatura. Como eran pequenas, metín d...