Saltar ao contido principal

Lentellas fáciles


Cando ía empezar a carreira sabía menos de cociñar que os nosos políticos de ética... así que miña irmá deume unhas leccións rápidas. Como as lentellas sempre me gustaron moito, pois deume un método que se resume en "coce todo xunto, fai un rustrido, e a comer". E salen macanudas.

INGREDIENTES

Aquí hai variacións. Estes ingredientes foi os que usei o outro día, pero podes probar con variación de carnes e/ou verduras.
  • 1 Kg de lentellas (ou lentejas, joder que mal sona o da elle)
  • 1/2 cebola
  • 1 cenoria
  • un pouco de calabaza
  • 1 pataca
  • 1 chourizo e medio
  • Un pouco de lacón curado
  • 3 follas de loureiro
  • 2 dentes de allo
  • 1 cullerada de pimentón dulce
  • Sal, auga, aceite, vinagre opcional.

TEMPO

Unha hora

PROCESO

Con estes ingredientes sae unha pota para 10 máis ou menos. Reduce se non sodes tantos ou non queres comer lentellas toda a semana ;)

Empezamos por picar toda a carne e a verdura. Bueno, o loureiro non o piques. E as lentellas tampouco, jeje. Os allos resérvaos para máis adiante. E a pataca podes "cascala" (empeza a cortar e logo separa o cacho, que faga "crack", así por onde rompe solta máis fécula e engorda o prebe).

Mira que foto máis organizada me quedou.


Botamos todo o picado nunha pota, engadimos as lentellas e auga. Según miña sobriña, o triple de auga que de lentellas 5 tazas de auga por cada unha de lentellas (corrixiume, entendéraa mal :)). Eu normalmente boto algo máis (gústanme líquidas), aquí botei 1 Kg de lentellas e casi 4 litros de auga (esto acércase máis á proporción corrixida...) .

Pono ó lume e tapa (ou semitapa). Debe cocer a lume lento, durante aproximadamente 45 minutos. Que faga "chup, chup" está ben, que ferva a borbotóns está mal, non espesa nin colle tan bo gusto.

Proba de sal, e engade se fai falta. Como levan chourizo e lacón igual fai falta pouco, pero como tamén levan calabaza que endulza algo os guisos, pois igual si que fai falta... o dito, hai que probar.

Colle os allos que tiñas reservados para facer o rustrido. Lamínaos, e ponos a dourar nunha tixela. Cando estean dourados ponlles o pimentón, e revolve. Todo dios di que hai que sacar o pimentón do lume que senón quéimase, e non sei que máis, pero a min gústame que colla un color marronuzco, así que non o saco. E cando está (como lle vin hai anos facer a unha amiga) bótolle un chorro de vinagre. Chisperrea que non che digo :)


Bota o rustrido na pota. Deixa que coza 5 minutos máis, revolvendo de vez en cando. Bueno, realmente eu o rustrido boteillo cando levaba media hora cocendo e despois tíveno 15 minutos máis.


E xa está. Sirve, e come. Se o fas de hoxe para mañá estarán incluso mellor, pero ten coidado cando as quentes. É extremadamente fácil que se queimen. Quenta revolvendo bastante a miúdo.

E esta foi a cazoliña que botei para min. 




Comentarios

  1. ñan ñan ñann..riquisimas,eu poñolles puerro tamen, as lete"llas" é un dos meus pratos favoritos.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Publicacións populares deste blog

Sopa de pescado e marisco

  Sopa de pescado e marisco. Todas as noiteboas fago unha parecida. Poden variar os ingredientes, porque esto consiste basicamente en ir cocendo cousas e metelas xuntas nunha pota, aproveitando a auga de cocelas, claro. Se en vez de usar cousas conxeladas ou de lata se usan as frescas, sabe mellor, claro ;) Esta é a lista dos ingredientes que usei este ano. Para o ano que ven, ou para ano vello se a fago, quen sabe... INGREDIENTES 1/2 Kg de berberechos 1/2 Kg de gambas peladas 8 barriñas de surimi ("palitos de cangrexo") 1/4 Kg de chipiróns 4 Cabezas de pescado (merluzas) 1 Kg de ósos de rape 1 "tronkito" de merluza 1/4 Kg de carne de mellixóns 1/4 Kg de carne de zamburiñas 1 sobre de crema de lubrigante (non atopei a de langosta) Un bote de salsa de tomate (400 g aprox.) 1 pocillo de tapioca Azafrán TEMPO Hora e media, máis ou menos PROCESO Se usas berberechos -chícaros, que se di na miña casa- con casca (recomendable porque...

Boliñas de queixo

Esta é unha especie de receta de aproveitamento, mesturada con pinchoteo. Pode facerse con queixo fresco relado, claro, pero eu fíxeno con queixo que tiña seco na nevera, que parecía un croio. Con mozarella ou gouda ou así queda derretido por dentro, co que fixen eu non. INGREDIENTES Queixo relado (aproveitando queixos varios vellos): Eran 173 g. 2 culleradas de maicena: 30 g (que quizás sobraba algo) Un ovo 2 culleradas de leite (non está na foto, foi unha adaptación porque quedou moi seco). TEMPO 20 ou 25 minutos. PROCESO Mesturamos o ovo e a maicena co queixo relado. Como este era queixo moi seco, probablemente a maicena sobraría. Hai que amasar á mau un bo cacho, e quedaba demasiado seco, así que metín un par de culleradas de leite. O aspecto final da masa é este: Compacta, seca, pero que mantén a forma. Agora toca coller cachiños e facer bolas. A min saíronme 37. E fritir. Lume alto e sen poñer demasiadas boliñas de vez para que non baixe a temperatura. Como eran pequenas, metín d...

Ensalada de cochayuyo

Outro invento, de orixe chileno. O cochayuyo ( Durvillaea antárctica ) é unha alga do pacífico que parece ser que se come habitualmente en Chile (aínda que eu non o vin en ningunha carta de restaurantes). Véndese nunha especie de mollos deshidratados que pesan moi pouco (cento e pico gramos) que hai que hidratar e cocer, e úsase habitualmente en ensaladas, ceviches e  cazuelas , entre outras recetas.  Ten moi pouco sabor (sobre todo se o coces sin sal) e unha textura medio xelatinosa e algo similar á punta da orella de cocho cocida, algo triscante (depende do que o cozas, claro). O máis difícil da receta igual foi conseguir o cochayuyo. Eu aproveitei unha viaxe a Chile ☺. INGREDIENTES Cochayuyo, claro. Eu usei como un cuarto do paquete seco, que deben ser 40 ou 50g aprox (na foto xa está hidratado, e usei a metade do que se ve). Cebola, pode ser colorada ou branca, eu usei media ceboleta escasa 1 tomate Medio pemento colorado e medio verde 1 Zanahoria Unhas follas de cilantro ...