Saltar ao contido principal

Pito asado

Iba poñer "estilo miña mai", pero anque empezo facendo coma ela, ó final boto un montón de trangalladas máis. Do de miña mai queda o de "fritir na tixela, botar despois na pota cunha cebola, auga e viño". O resto dos ingredientes... mea culpa.

INGREDIENTES

(comemos 7 e sobrou material)
  • Medio pito (era grande)
  • 2 cebolas
  • 2 dentes de allo
  • 1 folla de loureiro
  • Pemento verde/colorado
  • Viño branco
  • Aceite, auga, sal
  • Opcional:  salsa Worcestershire (Lea Perrins)
  • Opcional: patacas, se as queres de guarnición
Para adubar o pito usei:
  • 2 dentes de allo
  • Perexil 
  • Estragón
  • Brandy
  • Media guindilla verde
  • Salsa de soja
  • Vinagre de arroz,
  • Aceite
  • Sal
  • Pimentón dulce
  • Brandy



TEMPO

1 hora aprox.

PROCESO


A noite anterior adubei o pito.

Empecei por trocealo e regalo cun bo chorro de brandy, e revolvino ben.
Como estes Reis me regalaron un accesorio picador para a batidora, pois en vez de usar un morteiro, usei unha picadora. 

Puxen un par de dentes de allo pelados na picadora, e triturei. Puxen encima unha presada de perexil fresco, e triturei de novo. Engadín media guindilla verde "made in" almería (son duns 10 cm de largo, e aínda pican; é opcional). Botei un pouco de estragón seco que tiña nun bote, sal, aceite e un par de cucharadas de café de pimentón dulce. Volvín a triturar. Para acabar, un chorriño de brandy, un chorriño de vinagre de arroz e unhas gotas de salsa de soja. Volvín a darlle ó botón para mezclar todo.

Finalmente quedou como na foto que aparece máis arriba, na tina amarela. A próxima vez que adube probablemente non leve o mesmo, porque eu son así e gústame improvisar, pero porque falten "cousiñas" que non sexa!

Quedou así repousando toda a noite.

O día de facer o asado, vai en 2 partes: por un lado fritir o pito, por outro pochar as cebolas e pimentos, e logo mezclar todo. Podes facelo en paralelo ou por partes, ti verás: )

O pito fritino nunha tixela. Máis ben doureino nada máis, anque para min xa case valía. A medida que estaba dourado, fun reservándoo nunha fonte.


Por outro lado, na pota onde vai quedar o asado, primeiro laminei e dourei uns allos, e logo botei a cebola e un pouco de sal para que "sude". Logo botei os pimentos. Neste caso collín unhas tiras que tiña meu cuñado conxeladas :) (moi boa forma de aproveitar cando tes demasiados pimentos na cortiña ou chos dan os veciños, jeje). 

Se fosen frescos probablemente botaría a cebola e o pimento xuntos, pero como ó conxelar parece que collen algo de auga, pois neste caso deixei a cebola sola un cacho.



Cando estaba máis ou menos pochado todo, apaguei o lume, tapei a pota, e acabei de dourar o pito. Logo, botei todo xunto na pota. Boteille (colando) algo do aceite de fritir o pito tamén, e un bo vaso de viño branco.

Desde que levantou a fervedura (evapora alcol) botei un vaso de auga, e un chorro de salsa worcestershire (marca Lea&Perrins). Parece mentira o gusto que lle dan unhas simples gotas! É algo careira, pero recoméndoche probala.


Só falta deixar cocer, a lume medio, ata que estea. Canto tempo? Depende do gusto de cada un, pero con media hora ou 40 minutos debería ser bastante para que lle guste a miña mai (e gústalle que estea blando!). 

Así quedou na pota cando xa estaba rematado.
 E así quedou no plato. As patacas, en dadiños e fritas, estaban boas tamén.

Comentarios

Publicacións populares deste blog

Sopa de pescado e marisco

  Sopa de pescado e marisco. Todas as noiteboas fago unha parecida. Poden variar os ingredientes, porque esto consiste basicamente en ir cocendo cousas e metelas xuntas nunha pota, aproveitando a auga de cocelas, claro. Se en vez de usar cousas conxeladas ou de lata se usan as frescas, sabe mellor, claro ;) Esta é a lista dos ingredientes que usei este ano. Para o ano que ven, ou para ano vello se a fago, quen sabe... INGREDIENTES 1/2 Kg de berberechos 1/2 Kg de gambas peladas 8 barriñas de surimi ("palitos de cangrexo") 1/4 Kg de chipiróns 4 Cabezas de pescado (merluzas) 1 Kg de ósos de rape 1 "tronkito" de merluza 1/4 Kg de carne de mellixóns 1/4 Kg de carne de zamburiñas 1 sobre de crema de lubrigante (non atopei a de langosta) Un bote de salsa de tomate (400 g aprox.) 1 pocillo de tapioca Azafrán TEMPO Hora e media, máis ou menos PROCESO Se usas berberechos -chícaros, que se di na miña casa- con casca (recomendable porque...

Boliñas de queixo

Esta é unha especie de receta de aproveitamento, mesturada con pinchoteo. Pode facerse con queixo fresco relado, claro, pero eu fíxeno con queixo que tiña seco na nevera, que parecía un croio. Con mozarella ou gouda ou así queda derretido por dentro, co que fixen eu non. INGREDIENTES Queixo relado (aproveitando queixos varios vellos): Eran 173 g. 2 culleradas de maicena: 30 g (que quizás sobraba algo) Un ovo 2 culleradas de leite (non está na foto, foi unha adaptación porque quedou moi seco). TEMPO 20 ou 25 minutos. PROCESO Mesturamos o ovo e a maicena co queixo relado. Como este era queixo moi seco, probablemente a maicena sobraría. Hai que amasar á mau un bo cacho, e quedaba demasiado seco, así que metín un par de culleradas de leite. O aspecto final da masa é este: Compacta, seca, pero que mantén a forma. Agora toca coller cachiños e facer bolas. A min saíronme 37. E fritir. Lume alto e sen poñer demasiadas boliñas de vez para que non baixe a temperatura. Como eran pequenas, metín d...

Ensalada de cochayuyo

Outro invento, de orixe chileno. O cochayuyo ( Durvillaea antárctica ) é unha alga do pacífico que parece ser que se come habitualmente en Chile (aínda que eu non o vin en ningunha carta de restaurantes). Véndese nunha especie de mollos deshidratados que pesan moi pouco (cento e pico gramos) que hai que hidratar e cocer, e úsase habitualmente en ensaladas, ceviches e  cazuelas , entre outras recetas.  Ten moi pouco sabor (sobre todo se o coces sin sal) e unha textura medio xelatinosa e algo similar á punta da orella de cocho cocida, algo triscante (depende do que o cozas, claro). O máis difícil da receta igual foi conseguir o cochayuyo. Eu aproveitei unha viaxe a Chile ☺. INGREDIENTES Cochayuyo, claro. Eu usei como un cuarto do paquete seco, que deben ser 40 ou 50g aprox (na foto xa está hidratado, e usei a metade do que se ve). Cebola, pode ser colorada ou branca, eu usei media ceboleta escasa 1 tomate Medio pemento colorado e medio verde 1 Zanahoria Unhas follas de cilantro ...