Saltar ao contido principal

Guiso de mellixóns con brócoli e patacas


Unha maneira distinta de comer mexillóns, que non sexa con patacas fritas como os belgas, pero tampouco ó vapor (que están moi bos, pero fai falta un quintal deles para cenar algo). Ademais, "os meus amigos do brócoli" igual entran ó trapo ... ou non. 

En fin, aquí queda, manchei potas de máis, pero creo que valeu a pena.

INGREDIENTES

Para unhas 4-6 racións, depende dos comensais. O pemento e a salsa de tomate son opcionais, pero quedan moi ben (foron ideas a posteriori, así que non van na foto)
  • 2 Kg de mexillóns
  • Un brócoli de 1/2 Kg ou así (a ollo)
  • Un par de patacas
  • 2 dentes de allo
  • media cebola
  • Pemento verde ou colorado
  • 3 ou 4 cucharadas de salsa de tomate.

  

TEMPO 

Uns 45 minutos aproximadamente.

PROCESO

Empezamos por pelar e picar as patacas, e picar o brócoli. Por certo, que o toco pelado tamén sirve, e ten un sabor máis suave que os "arbolitos". Cocémolos (en auga ou ó vapor, como se queira) pero de forma que queden "al dente", porque os remataremos ó final con auga de mexillóns, e non queremos que se pasen.

Poñemos como medio vaso de viño tinto no fondo de outra pota, e cocemos aí os mexillóns. Nin nos mexillóns nin na guarnición botei nada de sal. Non o precisa.

 

Tras uns 15 minutos escasos, o brócoli e as patacas estarán case cocidos. Os mexillóns deberían tamén estar abertos. Escurrimos a verdura e sacamos a carne dos mexillóns. Eu tirei todas as cascas (podía usar algunha para adornar), pero reservei a auga de cocción dos mexillóns.


Pelamos e laminamos o allo, e picamos menuda a cebola e tamén os pementos. Aquí ía engadir tamén zanahoria ou setas, pero igual xa era pasarse, así que non o fixen. Tamén pensei seriamente en poñer chile, ou guindillas, ou algo picante, pero como non ía comer eu só, tampouco o fixen. Para a próxima ;-)

 

Noutra pota (si, xa dixen que manchara potas de máis) botamos algo de aceite, douramos os allos e logo botamos a cebola e o pemento. Aquí eu puxen algo de sal para que ablandase a verdura, pero paseime. Se botades sal, que sexa pouco, porque a auga dos mexillóns está moi salada...

 

Unha vez que está pochada a verdura, botamos as patacas, o brócoli e a carne dos mexillóns. Poñemos auga de cocer os mexillóns (que non cubra o material sólido) e engadimos 4 ou 5 cucharadas de salsa de tomate. A que se ve na foto é caseira e levaba tamén pemento, por iso non se ve moi "color tomate".


Revolvemos, cocemos uns minutos a lume lento (podedes pinchar unha pataca para retirar do lume cando vexades que está cocida) e deixamos repousar cinco minutos.


 E xa está. Emplatar e comer.
 

















Comentarios

Publicacións populares deste blog

Sopa de pescado e marisco

  Sopa de pescado e marisco. Todas as noiteboas fago unha parecida. Poden variar os ingredientes, porque esto consiste basicamente en ir cocendo cousas e metelas xuntas nunha pota, aproveitando a auga de cocelas, claro. Se en vez de usar cousas conxeladas ou de lata se usan as frescas, sabe mellor, claro ;) Esta é a lista dos ingredientes que usei este ano. Para o ano que ven, ou para ano vello se a fago, quen sabe... INGREDIENTES 1/2 Kg de berberechos 1/2 Kg de gambas peladas 8 barriñas de surimi ("palitos de cangrexo") 1/4 Kg de chipiróns 4 Cabezas de pescado (merluzas) 1 Kg de ósos de rape 1 "tronkito" de merluza 1/4 Kg de carne de mellixóns 1/4 Kg de carne de zamburiñas 1 sobre de crema de lubrigante (non atopei a de langosta) Un bote de salsa de tomate (400 g aprox.) 1 pocillo de tapioca Azafrán TEMPO Hora e media, máis ou menos PROCESO Se usas berberechos -chícaros, que se di na miña casa- con casca (recomendable porque...

Boliñas de queixo

Esta é unha especie de receta de aproveitamento, mesturada con pinchoteo. Pode facerse con queixo fresco relado, claro, pero eu fíxeno con queixo que tiña seco na nevera, que parecía un croio. Con mozarella ou gouda ou así queda derretido por dentro, co que fixen eu non. INGREDIENTES Queixo relado (aproveitando queixos varios vellos): Eran 173 g. 2 culleradas de maicena: 30 g (que quizás sobraba algo) Un ovo 2 culleradas de leite (non está na foto, foi unha adaptación porque quedou moi seco). TEMPO 20 ou 25 minutos. PROCESO Mesturamos o ovo e a maicena co queixo relado. Como este era queixo moi seco, probablemente a maicena sobraría. Hai que amasar á mau un bo cacho, e quedaba demasiado seco, así que metín un par de culleradas de leite. O aspecto final da masa é este: Compacta, seca, pero que mantén a forma. Agora toca coller cachiños e facer bolas. A min saíronme 37. E fritir. Lume alto e sen poñer demasiadas boliñas de vez para que non baixe a temperatura. Como eran pequenas, metín d...

Ensalada de cochayuyo

Outro invento, de orixe chileno. O cochayuyo ( Durvillaea antárctica ) é unha alga do pacífico que parece ser que se come habitualmente en Chile (aínda que eu non o vin en ningunha carta de restaurantes). Véndese nunha especie de mollos deshidratados que pesan moi pouco (cento e pico gramos) que hai que hidratar e cocer, e úsase habitualmente en ensaladas, ceviches e  cazuelas , entre outras recetas.  Ten moi pouco sabor (sobre todo se o coces sin sal) e unha textura medio xelatinosa e algo similar á punta da orella de cocho cocida, algo triscante (depende do que o cozas, claro). O máis difícil da receta igual foi conseguir o cochayuyo. Eu aproveitei unha viaxe a Chile ☺. INGREDIENTES Cochayuyo, claro. Eu usei como un cuarto do paquete seco, que deben ser 40 ou 50g aprox (na foto xa está hidratado, e usei a metade do que se ve). Cebola, pode ser colorada ou branca, eu usei media ceboleta escasa 1 tomate Medio pemento colorado e medio verde 1 Zanahoria Unhas follas de cilantro ...