Saltar ao contido principal

Quiche Lorraine (Quiche de bacon, facendo tamén a masa quebrada)

Quiche ou tartaleta, salada neste caso. Parece que a orixinal, a quiche Lorraine, ten orixe en Francia, e é de bacon. Hai quen a fai comprando a masa quebrada (normalmente chámanlle tamén masa ou pasta "Brisa" ou "Brise"), pero a miña idea era facer toda a receta: a masa quebrada, e logo o quiche.

Poden facerse variantes cambiando o bacon por outras cousas, metendo verduras por exemplo. Para o recheo tamén se usa normalmente nata de cociñar, pero eu utilicei leite evaporado. Xa de experimentar...

Por certo, que o quiche pode comerse tanto quente como frío. É unha ventaxa interesante!

INGREDIENTES

Os ingredientes son para 4 ou 5 persoas, dependendo da fame e de se hai algo de guarnición.
 

Para a masa quebrada:

  • 250 g de fariña
  • 150 g de manteiga
  • 1 ovo 
  • unha pizca de sal
  • Auga (opcional, un par de culleradas se queda seca; eu non a usei)
 

Para o recheo:

  • 3 ovos
  • 150 g de bacon
  • 100 g de queixo relado
  • 1/2 litro de leite evaporado (sirve nada de cociñar, creo que tamén sirve leite normal)
  • sal e pementa opcionais


TEMPO

Eu recomendo facer a receta en 2 tempos: por un lado a masa quebrada, e por outro a quiche, xa que a masa debe repousar un mínimo de 1h na nevera.

Facer a masa quebrada leva uns 15 minutos escasos.
Facer o resto do quiche leva 1h aproximadamente.

PROCESO

Empezamos pola masa quebrada. Poñemos nun bol os 250 g de fariña, e os 150 g de manteiga, que debería estar fóra da nevera uns 10 minutos antes (para que ablande algo). Podemos engadir unha pizca de sal. Se a masa quebrada se vai usar para tartaletas dulces, que tamén sirve, pode botarse algo de azúcar. No meu caso, eu non o botei.
Empezamos a amasar todo xunto, coas mans.


Tras 2-3 minutos, xa aparece unha consistencia medio terrosa, non sei como explicar a textura. Non sei se a foto sirve de algo.

Engadimos o ovo, que fará que se hidrate a masa.


E seguimos amasando. Eu botei a masa na mesa, engadín algo de fariña, e fun amasando e facendo a bola. Non hai que engadir moita fariña. Tampouco hai que amasar moito. Non debe quencer moito a masa, porque a manteiga faría que reblandecese demasiado. Podería quedar como na foto seguinte.


Envolvémola en film, e levámola para a nevera. Debe repousar 1h como mínimo. O que fixen eu foi facer a masa quebrada a mediodía, e o resto á noite. Esta masa tal como está din que aguanta unha semana na nevera (de todos xeitos, olliño, que leva manteiga e ovo). Tamén se pode conxelar.
 

Continuamos para completar o quiche

Podemos encender o forno xa, porque teremos que meter a masa no forno prequentado a 200ºC.

Sacamos a masa da nevera e deixamos que atempere uns 10 minutos. Eu non o fixen, e o aplanado foi un pouco irregular porque a manteiga endureceu co frío.
Collemos un rodillo, algo de fariña na mesa e encima da masa, e aplanamos. NON hai que volver a amasar, só estirala.

Nunha fonte para o forno (eu usei a típica das tartaletas) botamos unha gota de aceite, cun papel engrasamos toda a fonte, e logo enfariñámola, retirando o exceso de fariña.


 Poñemos a masa quebrada na fonte. Para levala á fonte é moi cómodo enrolala (parcialmente) no rodillo e logo desenvolvela encima da fonte. Logo hai que apretala ben contra as beiras e o fondo (pode usarse un cacho de masa para empuxar, para non romper a masa cos dedos ou outro instrumento). Se sobra masa por encima é habitual usar o rodillo para aplastar contra o borde e sacar o que sobra.


E agora ven unha parte sen fotos, porque non sei onde as metín.

Hai que tostar algo a masa. Para iso, poñeremos un papeliño de forno sobre o fondo (opcional) e poñeremos peso (habitualmente úsanse garbanzos, que só se usan para isto xa que logo non valen para cociñar, pero eu collín unhas fabas porque estaban máis baratas... e non son comida, son contrapeso),
Metemos a masa no forno (recordade, prequentado a 200ºC) durante uns 12-15 minutos. Sacámola, retiramos as fabas e o papeliño se o puxemos, e metémola ó forno outros 3-5 minutos.

Mentras, salteamos lixeiramente o bacon (hai quen o escalda antes para sacarlle algo de sal e algo de graxa, eu non o fixen). Escórrese ben, e distribúese polo fondo da tartaleta.

Logo continuamos co resto do recheo: batemos os 3 ovos, se queremos poñemos sal (ollo, que xa vai o bacon) e pementa, e mesturamos ben co leite evaporado. Cun tenedor, non fai falta batidora. Botamos tamén case todo o queixo relado e mesturamos outro pouco.


Volcamos na tartaleta, e poñemos o resto do queixo (para que quede máis cara arriba cando calle todo). Neste momento estaría coma na foto, xa se ve que a masa está un pouco cociñada, pero non de todo.


Metemos todo no forno (que seguirá a uns 200ºC) durante 30 minutos aproximadamente. Podedes probar a clavar un coitelo e, se sae seco, xa estaría. Quedaría como se ve na foto seguinte.


Desmoldamos:


E finalmente, cortamos unha ración e servimos. Eu puxen un pouco de tomate de acompañamento. Está bastante bo. Como saudable xa o dubido, pola cantidade de graxa (manteiga, bacon, leite evaporado/nata), pero por sabor vale, e como experimento saíu ben á primeira!  Tamén poderei probar a facer algunha variante con verduras, peixe, ou algo doce, en vez de bacon, a ver que tal.


Comentarios

Publicacións populares deste blog

Sopa de pescado e marisco

  Sopa de pescado e marisco. Todas as noiteboas fago unha parecida. Poden variar os ingredientes, porque esto consiste basicamente en ir cocendo cousas e metelas xuntas nunha pota, aproveitando a auga de cocelas, claro. Se en vez de usar cousas conxeladas ou de lata se usan as frescas, sabe mellor, claro ;) Esta é a lista dos ingredientes que usei este ano. Para o ano que ven, ou para ano vello se a fago, quen sabe... INGREDIENTES 1/2 Kg de berberechos 1/2 Kg de gambas peladas 8 barriñas de surimi ("palitos de cangrexo") 1/4 Kg de chipiróns 4 Cabezas de pescado (merluzas) 1 Kg de ósos de rape 1 "tronkito" de merluza 1/4 Kg de carne de mellixóns 1/4 Kg de carne de zamburiñas 1 sobre de crema de lubrigante (non atopei a de langosta) Un bote de salsa de tomate (400 g aprox.) 1 pocillo de tapioca Azafrán TEMPO Hora e media, máis ou menos PROCESO Se usas berberechos -chícaros, que se di na miña casa- con casca (recomendable porque...

Boliñas de queixo

Esta é unha especie de receta de aproveitamento, mesturada con pinchoteo. Pode facerse con queixo fresco relado, claro, pero eu fíxeno con queixo que tiña seco na nevera, que parecía un croio. Con mozarella ou gouda ou así queda derretido por dentro, co que fixen eu non. INGREDIENTES Queixo relado (aproveitando queixos varios vellos): Eran 173 g. 2 culleradas de maicena: 30 g (que quizás sobraba algo) Un ovo 2 culleradas de leite (non está na foto, foi unha adaptación porque quedou moi seco). TEMPO 20 ou 25 minutos. PROCESO Mesturamos o ovo e a maicena co queixo relado. Como este era queixo moi seco, probablemente a maicena sobraría. Hai que amasar á mau un bo cacho, e quedaba demasiado seco, así que metín un par de culleradas de leite. O aspecto final da masa é este: Compacta, seca, pero que mantén a forma. Agora toca coller cachiños e facer bolas. A min saíronme 37. E fritir. Lume alto e sen poñer demasiadas boliñas de vez para que non baixe a temperatura. Como eran pequenas, metín d...

Ensalada de cochayuyo

Outro invento, de orixe chileno. O cochayuyo ( Durvillaea antárctica ) é unha alga do pacífico que parece ser que se come habitualmente en Chile (aínda que eu non o vin en ningunha carta de restaurantes). Véndese nunha especie de mollos deshidratados que pesan moi pouco (cento e pico gramos) que hai que hidratar e cocer, e úsase habitualmente en ensaladas, ceviches e  cazuelas , entre outras recetas.  Ten moi pouco sabor (sobre todo se o coces sin sal) e unha textura medio xelatinosa e algo similar á punta da orella de cocho cocida, algo triscante (depende do que o cozas, claro). O máis difícil da receta igual foi conseguir o cochayuyo. Eu aproveitei unha viaxe a Chile ☺. INGREDIENTES Cochayuyo, claro. Eu usei como un cuarto do paquete seco, que deben ser 40 ou 50g aprox (na foto xa está hidratado, e usei a metade do que se ve). Cebola, pode ser colorada ou branca, eu usei media ceboleta escasa 1 tomate Medio pemento colorado e medio verde 1 Zanahoria Unhas follas de cilantro ...