Saltar ao contido principal

Musaka de aproveitamento



MUSAKA de aproveitamento

Posiblemente non teña demasiado que ver coa musaka "oficial", empezando porque non é de cordeiro, pero parécese bastante, e comeuse toda :)

Por outro lado, esqueceume de sacar algunha das fotos durante o proceso, e a da musaka finalizada. Imperdoable!

INGREDIENTES

Bases

  • 3 berenxenas (1kg)

Farsa

  • 1 cebola
  • 1 pimento
  • 2 tomates
  • Carne que sobrou de cocido (galiña e xamón cocidos). O orixinal é cordeiro.

Bechamel

  • Aceite (3 ou 4 culleradas sopeiras)
  • Manteiga (1 cullerada, opcional)
  • Fariña (3 culleradas sopeiras ben cheas)
  • 3/4 de litro de leite

PREPARACIÓN

Cortar as berenxenas en rodas de máis ou menos un cm de grosor. Eu corteinas ó largo, pero vin recetas onde as cortan ó traveso, en círculos. Deixalas nunha fonte con bastante sal durante aproximadamente media hora (mentras fas o resto) .


Para a farsa (o recheo):
  • Facer unha salsa de tomate: picar unha cebola e un pimento. Poñer a pochar, botar un pouco de sal para que suden. Picar 2 tomates e botalos encima da cebola e o pimento cando estean a medias. Botar un pouco de albahaca, unha cucharada de azúcar e unha de sal.
  • Cocer a lume medio 5 minutos, e agregar a carne (se usas carne cruda, habería que fritila antes de botala, ou tamén podes botala na cebola pochada antes do tomate).
  • Reservar





Desde que as berenxenas levan media hora ou así no sal, hai que lavalas ben para sacar o líquido amargo que botaron e mais o sal. Despois hai que secalas MOI ben con papel absorbente (se quedan húmidas asan peor).

Asar as berenxenas. Eu fíxeno na plancha, con pouco aceite. Lin que se podía facer no microondas, 8 mintuos a máxima potencia poñendo as lonxas nunha fiambreira tapada coa tapa do micro, e unha gota de aceite, pero non probei. Na foto aínda estaban a medio asar, quedan cun aspecto medio queimado, dependendo da auga que lles quedara. Mira a que está abaixo á dereita, coa marca de apretala coa espumadeira.
 O aspecto final era máis ou menos este:
 

Fai a bechamel. Bota 3 culleradas de aceite e un pouco de manteiga (opcional). Bota unhas 3 culleradas de fariña, e un chisco de sal se queres. Espera a que se vaia cociñando a fariña (que non quede demasiado seca, debe ir máis ou menos a mesma cantidade). Vai botando leite pouco a pouco e revolvendo (non teño máis fotos da bechamel). Eu gastei máis ou menos tres cuartos de litro de leite revolvendo seguido. Debe quedar algo líquida para poder estrala mellor.

Pon o forno a prequentar a uns 180o C (calor por enriba e por abaixo).

Monta a musaka: Unha capa de berenxenas, unha capa de farsa de carne, unha de bechamel. Volve con outra capa de berenxenas, farsa, e bechamel, así ata que acabes (a min deume para dúas capas de farsa). Acaba con berenxenas e unha capa de bechamel por encima.

Para acabar, pon queixo rallado por encima da bechamel (eu non atopei o rallador así que o cortei co coitelo). Métea no forno.

Déixaa a 180o C máis ou menos 20 minutos. Logo pona 5 minutos co grill (ou calor por arriba só se non tes grill) a 250oC.

Sácaa do forno, e sácalle unha foto. A min esqueceume a foto do produto final.

Comentarios

Publicacións populares deste blog

Sopa de pescado e marisco

  Sopa de pescado e marisco. Todas as noiteboas fago unha parecida. Poden variar os ingredientes, porque esto consiste basicamente en ir cocendo cousas e metelas xuntas nunha pota, aproveitando a auga de cocelas, claro. Se en vez de usar cousas conxeladas ou de lata se usan as frescas, sabe mellor, claro ;) Esta é a lista dos ingredientes que usei este ano. Para o ano que ven, ou para ano vello se a fago, quen sabe... INGREDIENTES 1/2 Kg de berberechos 1/2 Kg de gambas peladas 8 barriñas de surimi ("palitos de cangrexo") 1/4 Kg de chipiróns 4 Cabezas de pescado (merluzas) 1 Kg de ósos de rape 1 "tronkito" de merluza 1/4 Kg de carne de mellixóns 1/4 Kg de carne de zamburiñas 1 sobre de crema de lubrigante (non atopei a de langosta) Un bote de salsa de tomate (400 g aprox.) 1 pocillo de tapioca Azafrán TEMPO Hora e media, máis ou menos PROCESO Se usas berberechos -chícaros, que se di na miña casa- con casca (recomendable porque...

Boliñas de queixo

Esta é unha especie de receta de aproveitamento, mesturada con pinchoteo. Pode facerse con queixo fresco relado, claro, pero eu fíxeno con queixo que tiña seco na nevera, que parecía un croio. Con mozarella ou gouda ou así queda derretido por dentro, co que fixen eu non. INGREDIENTES Queixo relado (aproveitando queixos varios vellos): Eran 173 g. 2 culleradas de maicena: 30 g (que quizás sobraba algo) Un ovo 2 culleradas de leite (non está na foto, foi unha adaptación porque quedou moi seco). TEMPO 20 ou 25 minutos. PROCESO Mesturamos o ovo e a maicena co queixo relado. Como este era queixo moi seco, probablemente a maicena sobraría. Hai que amasar á mau un bo cacho, e quedaba demasiado seco, así que metín un par de culleradas de leite. O aspecto final da masa é este: Compacta, seca, pero que mantén a forma. Agora toca coller cachiños e facer bolas. A min saíronme 37. E fritir. Lume alto e sen poñer demasiadas boliñas de vez para que non baixe a temperatura. Como eran pequenas, metín d...

Ensalada de cochayuyo

Outro invento, de orixe chileno. O cochayuyo ( Durvillaea antárctica ) é unha alga do pacífico que parece ser que se come habitualmente en Chile (aínda que eu non o vin en ningunha carta de restaurantes). Véndese nunha especie de mollos deshidratados que pesan moi pouco (cento e pico gramos) que hai que hidratar e cocer, e úsase habitualmente en ensaladas, ceviches e  cazuelas , entre outras recetas.  Ten moi pouco sabor (sobre todo se o coces sin sal) e unha textura medio xelatinosa e algo similar á punta da orella de cocho cocida, algo triscante (depende do que o cozas, claro). O máis difícil da receta igual foi conseguir o cochayuyo. Eu aproveitei unha viaxe a Chile ☺. INGREDIENTES Cochayuyo, claro. Eu usei como un cuarto do paquete seco, que deben ser 40 ou 50g aprox (na foto xa está hidratado, e usei a metade do que se ve). Cebola, pode ser colorada ou branca, eu usei media ceboleta escasa 1 tomate Medio pemento colorado e medio verde 1 Zanahoria Unhas follas de cilantro ...