Saltar ao contido principal

Ameixas á mariñeira


Creo que hai tantas recetas de "á mariñeira" como mariñeiros, así que aquí vai a que facía miña irmá. Ou a parte que eu recordo que facía, anque me parece que é bastante fiel. E por unha vez pesei algún dos ingredientes, e apuntei as cantidades!

INGREDIENTES

  • 4 Kg de ameixas
  • 7 ou 8 de cebolas, que a min me pesaron 1,6 Kg
  • 4 dentes de allo, que me pesaron 60 g
  • 4 follas de loureiro
  • 4 guindillas
  • 2 pastillas de caldo de pescado concentrado
  • 1 cucharada de pimentón dulce
  • 1/2 litro de viño branco

INGREDIENTES PROHIBIDOS

A fariña. Non se usa fariña de ningún tipo nesta receta. Miña irmá dicía "non lle fai falta fariña, faille falta máis tempo".

TEMPO

Unha hora e cuarto. Case todo para a salsa, abrir as ameixas son 10 ou 15 minutos.

PROCESO

Ameixas... hai de moitas clases. Eu teño comprado conxeladas e frescas, e a diferencia é abismal. Non no precio, senón no resultado final. Sen dúbida, as frescas!

Logo, está o tipo de ameixa. Supoño que a babosa é moi boa, pero eu non estou disposto a pagar 28€ por un kilo delas. Comprei a xaponesa, ou xapónica, a uns 6€ o kilo, e quedaron moi ben.

Hai que acabar de depurar as ameixas. Eu déixoas nunha tina con auga e sal unhas 12 horas (estas horas non as inclúo no tempo da receta, jejeje). Na foto vese o tamaño das presadas de sal que lles botei, que foron 3. Non temas que quede moi salado, logo hai que lavalas.



Á hora de poñernos a cociñar, coas ameixas xa purgadas e lavadas, empezamos pola salsa. Pelamos e picamos os dentes de allo e as cebolas. Eu piquei a cebola bastante fina, para que engorde máis a salsa, pero igual non é demasiado importante, porque imos pasalo pola batidora.


Podes picar e reservar tamén o perexil.


Cubrimos o fondo dunha pota con aceite de oliva, e poñemos a dourar os allos.


Logo botamos a cebola picada e as 4 follas de loureiro. Anque na tele eu teño visto que usan loureiro verde, na miña casa sempre se usou seco. O verde da deixa demasiado sabor, na miña opinión.

Pochamos a lume medio-baixo durante uns 40 minutos. Eu tiña a cociña de leña encendida, así que o puxen encima e aforrei algo de corriente.

Engadimos as 4 guindillas. Quedou ben, notábase o picor pero non demasiado. Se es moi sensible ó picante podes reducir a cantidade, e se che gusta moito podes poñer unha guindilla máis, pero non o recomendo. Claro que tamén depende do tamaño das guindillas. Eu usei as que se ven na foto.


Seguimos pochando a lume baixo. Engadimos o perexil picado.


Revolvemos, e engadimos o pimentón dulce, revolvemos e seguimos pochando.


Agora toca engadir o líquido. Primeiro botamos máis ou menos medio litro de viño, e subimos o lume a tope para que ferva (evapórase o alcol).

Podes aproveitar e botar xa as 2 pastillas de caldo de pescado.

Logo, botamos auga de cocer as ameixas. Se vas facer o plato completo xa, podes cocer todas as ameixas. No meu caso ía facer só a salsa e ó outro día meter as ameixas (así tivenas máis tempo purgando), así que apartei unha tarteiriña delas, laveinas ben, e abrinas en 5 minutos. Non hai botar moita auga, con que haxa un par de dedos no fondo da pota é suficiente, e ademais as ameixas soltan a súa, que é máis saborosa!


Unha vez abertas as ameixas, o que lles leva uns 5 minutos, colamos ben a auga (como dicía na receta da sopa de pescado e marisco, se tes un pano similar a unha sábana vella, ven moi ben para filtrar as impurezas que solten as ameixas.


Deixamos que levante a fervedura, e logo deixámolo a lume medio uns 20 minutos. Eu volvín a poñer a pota na cociña de leña, claro.

Logo sacamos as follas de loureiro, e pasamos a batidora pola salsa.


Non sei se nas fotos se aprecia a textura coa que queda a salsa.
Xa sabes, se non queda espesa, non botes fariña. Déixao cocendo a lume lento durante máis tempo.


E só queda cocer as ameixas e mezclalas. Isto pode facerse por separado. De feito, eu fixen a salsa un día e acabei o prato ó seguinte.

Poñemos as ameixas nunha pota para abrilas. Como antes, con 2 ou 3 dedos de auga, sen cubrilas.


En 10 ou 15 minutos estarán abertas. En vez de mirar o reloxo, mira que estean abertas :)


Eu recomendo poñer a salsa nunha pota ancha e baixa, para maniobrar mellor, e ir amecendo as ameixas abertas e ir revolvendo coa salsa.

Podes engadilas cunha espumadeira, e cando acabes non tires a auga de cocción! Para un arroz, ou para unha sopa, será moi útil.


Unha vez que as teñas todas,déixaas a lume baixo uns 5 minutos revolvendo ou movendo a pota para que se mezclen os sabores.


E para acabar, sírvese nun prato e pode comerse. Tamén podes limpar os bordes do prato antes de sacar a foto para o blog ;)

Bo proveito!




Comentarios

  1. Moi boa Pinta, dixeronme que estaban insuperables!!!! gustame e adopto a idea de NON FARIÑA,gracias por compartir.
    un saudo

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Publicacións populares deste blog

Sopa de pescado e marisco

  Sopa de pescado e marisco. Todas as noiteboas fago unha parecida. Poden variar os ingredientes, porque esto consiste basicamente en ir cocendo cousas e metelas xuntas nunha pota, aproveitando a auga de cocelas, claro. Se en vez de usar cousas conxeladas ou de lata se usan as frescas, sabe mellor, claro ;) Esta é a lista dos ingredientes que usei este ano. Para o ano que ven, ou para ano vello se a fago, quen sabe... INGREDIENTES 1/2 Kg de berberechos 1/2 Kg de gambas peladas 8 barriñas de surimi ("palitos de cangrexo") 1/4 Kg de chipiróns 4 Cabezas de pescado (merluzas) 1 Kg de ósos de rape 1 "tronkito" de merluza 1/4 Kg de carne de mellixóns 1/4 Kg de carne de zamburiñas 1 sobre de crema de lubrigante (non atopei a de langosta) Un bote de salsa de tomate (400 g aprox.) 1 pocillo de tapioca Azafrán TEMPO Hora e media, máis ou menos PROCESO Se usas berberechos -chícaros, que se di na miña casa- con casca (recomendable porque...

Boliñas de queixo

Esta é unha especie de receta de aproveitamento, mesturada con pinchoteo. Pode facerse con queixo fresco relado, claro, pero eu fíxeno con queixo que tiña seco na nevera, que parecía un croio. Con mozarella ou gouda ou así queda derretido por dentro, co que fixen eu non. INGREDIENTES Queixo relado (aproveitando queixos varios vellos): Eran 173 g. 2 culleradas de maicena: 30 g (que quizás sobraba algo) Un ovo 2 culleradas de leite (non está na foto, foi unha adaptación porque quedou moi seco). TEMPO 20 ou 25 minutos. PROCESO Mesturamos o ovo e a maicena co queixo relado. Como este era queixo moi seco, probablemente a maicena sobraría. Hai que amasar á mau un bo cacho, e quedaba demasiado seco, así que metín un par de culleradas de leite. O aspecto final da masa é este: Compacta, seca, pero que mantén a forma. Agora toca coller cachiños e facer bolas. A min saíronme 37. E fritir. Lume alto e sen poñer demasiadas boliñas de vez para que non baixe a temperatura. Como eran pequenas, metín d...

Ensalada de cochayuyo

Outro invento, de orixe chileno. O cochayuyo ( Durvillaea antárctica ) é unha alga do pacífico que parece ser que se come habitualmente en Chile (aínda que eu non o vin en ningunha carta de restaurantes). Véndese nunha especie de mollos deshidratados que pesan moi pouco (cento e pico gramos) que hai que hidratar e cocer, e úsase habitualmente en ensaladas, ceviches e  cazuelas , entre outras recetas.  Ten moi pouco sabor (sobre todo se o coces sin sal) e unha textura medio xelatinosa e algo similar á punta da orella de cocho cocida, algo triscante (depende do que o cozas, claro). O máis difícil da receta igual foi conseguir o cochayuyo. Eu aproveitei unha viaxe a Chile ☺. INGREDIENTES Cochayuyo, claro. Eu usei como un cuarto do paquete seco, que deben ser 40 ou 50g aprox (na foto xa está hidratado, e usei a metade do que se ve). Cebola, pode ser colorada ou branca, eu usei media ceboleta escasa 1 tomate Medio pemento colorado e medio verde 1 Zanahoria Unhas follas de cilantro ...