Saltar ao contido principal

Pancho con verduras ó vapor

Unha receta absurdamente simple, pero o asunto é que sabía ben, e ás veces o que faltan son ideas para facer de comer. 

De paso, tamén probei o cacharro de cocher ó vapor que comprei nos chinos :)

En vez de usar un pancho (peixe "primo" do besugo pola miña zona) podes usar calquera outro. De feito, é a primeira vez que o como cocido, normalmente fágoo frito, á plancha ou ó forno.

INGREDIENTES:

  • Un pancho (Pagellus acarne según google, anque non é exactamente un besugo)
  • Unha pataca
  • Un ou 2 brécoles
  • 4 espárragos verdes
  • 4 cenorias

TEMPO

 Depende do cocida que che guste a comida. Aproximadamente media hora

PROCESO

A idea básica é: Pela o que teña pelica, trocea o troceable, pono a cocer, sácao e cómeo. Por iso dicía que a receta era absurdamente simple.

Como quería cocer ó vapor, pois comprei un cacharriño metálico de meter dentro dunha pota, que me costou 2€ escasos. É o que sae nas 2 fotos seguintes, recollido (para que ocupe pouco) ou estirado para usar. 

Hai outras opcións, claro:
  • Potas que traen o accesorio
  • Sistemas coma este que usei, pero para potas a presión
  • O mesmo pero de mimbre. Vinos en programas de cociña de chinos :)
  • Cocedeiros de vapor que se enchufan, teñen un depósito para a auga abaixo e vas apilando bandexas con furados de plástico. É unha boa opción se coces moito ó vapor, costaban uns 40€.
  • Forno de vapor. Están moi ben, ou iso din. Se atopo 1.000 ou 2.000€ na cuneta, xa compro un e vos conto.


Pois pelamos a pataca e as cenorias, troceamos a pataca, as cenorias e o brécol, e poñemos todo a cocer. Para iso metemos o cacharriño de metal nunha pota, e botamos auga de xeito que que os alimentos queden en seco. É mellor deixar un centímetro ou así de espacio entre a auga e o fondo do cacharro este. Logo colocamos a comida. Podes salar e aromatizar, claro. Eu botei unhas areas de sal e unha ramiña de romero. 

Para cocer ó vapor hai que tapar a pota, claro! :)


Cando vexas que está ó teu gusto, sácao. É mellor non andar destapando, porque escapa o vapor, pero porque levantes unha vez non pasa nada. 

Eu tíveno cocendo uns 15 minutos ou así, non chegou a 20. Este é o aspecto que tiña. O que máis me gusta a min é que todo conserva un color moi natural, sobre todo o verde do brécol e o color das cenorias...

En calquera caso: o resultado final foi que o brécol e os espárragos estaban ben cocidos, o pescado máis ou menos tamén, pero as cenorias e as patacas estaban algo crúas.


Unha solución para quen considere esto un problema pode ser botar os ingredientes espaciados, empezando polos máis duros. Outra, picar en cachos máis pequenos os ingredientes máis duros (por exemplo, facer láminas de 1 cm para as patacas e as cenorias). A última opción, que é a miña, é que che guste a comida pouco feita, e que teñas fame bastante para non volver a poñer todo na pota.

Así que eu emplatei, saquei a foto que ven a continuación, e comín despois de aliñas cunha gota de aceite de oliva e un pouco de limón.


E polo mesmo prezo, outra suxerencia. Se che sobra (como me pasou a min) podes desmigar o pescado, trocear todo un pouco máis, engadir unhas aceitunas ou uns encurtidos, e xa tes unha ensalada. Alíñaa, e a comer. A comida é a mesma, pero variando a forma de presentala cambia o conto e parece que apetece máis.


Comentarios

Publicacións populares deste blog

Sopa de pescado e marisco

  Sopa de pescado e marisco. Todas as noiteboas fago unha parecida. Poden variar os ingredientes, porque esto consiste basicamente en ir cocendo cousas e metelas xuntas nunha pota, aproveitando a auga de cocelas, claro. Se en vez de usar cousas conxeladas ou de lata se usan as frescas, sabe mellor, claro ;) Esta é a lista dos ingredientes que usei este ano. Para o ano que ven, ou para ano vello se a fago, quen sabe... INGREDIENTES 1/2 Kg de berberechos 1/2 Kg de gambas peladas 8 barriñas de surimi ("palitos de cangrexo") 1/4 Kg de chipiróns 4 Cabezas de pescado (merluzas) 1 Kg de ósos de rape 1 "tronkito" de merluza 1/4 Kg de carne de mellixóns 1/4 Kg de carne de zamburiñas 1 sobre de crema de lubrigante (non atopei a de langosta) Un bote de salsa de tomate (400 g aprox.) 1 pocillo de tapioca Azafrán TEMPO Hora e media, máis ou menos PROCESO Se usas berberechos -chícaros, que se di na miña casa- con casca (recomendable porque...

Boliñas de queixo

Esta é unha especie de receta de aproveitamento, mesturada con pinchoteo. Pode facerse con queixo fresco relado, claro, pero eu fíxeno con queixo que tiña seco na nevera, que parecía un croio. Con mozarella ou gouda ou así queda derretido por dentro, co que fixen eu non. INGREDIENTES Queixo relado (aproveitando queixos varios vellos): Eran 173 g. 2 culleradas de maicena: 30 g (que quizás sobraba algo) Un ovo 2 culleradas de leite (non está na foto, foi unha adaptación porque quedou moi seco). TEMPO 20 ou 25 minutos. PROCESO Mesturamos o ovo e a maicena co queixo relado. Como este era queixo moi seco, probablemente a maicena sobraría. Hai que amasar á mau un bo cacho, e quedaba demasiado seco, así que metín un par de culleradas de leite. O aspecto final da masa é este: Compacta, seca, pero que mantén a forma. Agora toca coller cachiños e facer bolas. A min saíronme 37. E fritir. Lume alto e sen poñer demasiadas boliñas de vez para que non baixe a temperatura. Como eran pequenas, metín d...

Ensalada de cochayuyo

Outro invento, de orixe chileno. O cochayuyo ( Durvillaea antárctica ) é unha alga do pacífico que parece ser que se come habitualmente en Chile (aínda que eu non o vin en ningunha carta de restaurantes). Véndese nunha especie de mollos deshidratados que pesan moi pouco (cento e pico gramos) que hai que hidratar e cocer, e úsase habitualmente en ensaladas, ceviches e  cazuelas , entre outras recetas.  Ten moi pouco sabor (sobre todo se o coces sin sal) e unha textura medio xelatinosa e algo similar á punta da orella de cocho cocida, algo triscante (depende do que o cozas, claro). O máis difícil da receta igual foi conseguir o cochayuyo. Eu aproveitei unha viaxe a Chile ☺. INGREDIENTES Cochayuyo, claro. Eu usei como un cuarto do paquete seco, que deben ser 40 ou 50g aprox (na foto xa está hidratado, e usei a metade do que se ve). Cebola, pode ser colorada ou branca, eu usei media ceboleta escasa 1 tomate Medio pemento colorado e medio verde 1 Zanahoria Unhas follas de cilantro ...