Saltar ao contido principal

Baba ganoush


O baba ganoush é aparentemente similar ó hummus (a miña receta aquí), pero cambiando o ingrediente básico do hummus (garavanzos) por berenxenas. O baba ganoush máis orixinal non usa forno, queiman a berenxena directamente encima do lume (en cociña de gas, por exemplo). Disque lle da un toque afumado ou queimado que é interesante. Eu non teño cociña de gas, así que foi ó forno.
 

INGREDIENTES

  • 2 Berenxenas
  • 2-3 chulleradas sopeiras de Tahine (non está na foto dos ingredientes, pero é fundamental)
  • Varios dentes de allo (según gustos)
  • Limón (para relar pel e algo de zume)
  • 1 cullerada de postre de sal
  • 1/2 cullerada de postre de comino
  • Aceite de oliva (1-2 culleradas)

 

TEMPO

Unha hora ou así  para facelo, logo recomendan meter na neveira un par de horas máis.

PROCESO

Empeza por encender o forno para telo prequentado a 200 grados.

Corta o rabiño das berenxenas, córtaas ó largo e pincha co tenedor (na pel tamén) como se ve na foto. Ponlles sal e deixa repousar 10 minutos. Isto é para que perdan o seu amargor.


Corta a puntiña dos allos (eu usei 3 dentes porque eran bastante grandes, ti según che guste o allo) e ponos en papel de aluminio cunha gotiña de aceite.

Despois de 10 minutos, lava as berenxenas e sécaas. Ponas nunha fonte cun pouco de sal e un chorriño de aceite. Pon tamén os allos ben envoltos no papel de aluminio.

Deixa o forno a 200ºC durante uns 45 minutos. Cando pasou ese tempo, eu deixei a fonte dentro co forno apagado. 

En calquera caso, para manipular, hai que esperar a que estea o material morno ou frío. Este é o aspecto que tiña cando o saquei eu. Vese a pel dunha berenxena (non se nota nada porque é moi oscura) e as outras están ben cociñadas. Din que debe ter un toque de "queimado", pero eu non cheguei a tanto. Os allos estaban blandiños, para "pisar" co tenedor e facer un puré.



Aquí está a foto da tahina ou tahine (pasta de sésamo tostado) xunto coa carne das berenxenas.

Hai quen mete a carne de berenxena nunha batidora, e hai quen non. Eu collín un coitelo grande e piqueina bastante, pero non usei batidora.

Tamén din que hai que escurrir cun coador a carne da berenxena. Eu fíxeno, pero soltou moi pouca auga. Engadín o resto dos ingredientes:  3 culleradas de tahine, un pouco de reladura de limón e o zumo de medio, unha culleradiña de sal e media de cominos, e un par de culleradas de aceite de oliva.

Só queda revolver.

E poñer nun cazolo "máis fino" :-) e meter na neveira polo menos 2 horas.


 Normalmente cómese con pan pita ou verduras. Eu optei polas verduras.

Tamén lle engadín outro pouco de aceite de oliva, e algo de merkén (un pimentón picante afumado que trouxen de Chile). Quedou así. 



Comentarios

Publicacións populares deste blog

Sopa de pescado e marisco

  Sopa de pescado e marisco. Todas as noiteboas fago unha parecida. Poden variar os ingredientes, porque esto consiste basicamente en ir cocendo cousas e metelas xuntas nunha pota, aproveitando a auga de cocelas, claro. Se en vez de usar cousas conxeladas ou de lata se usan as frescas, sabe mellor, claro ;) Esta é a lista dos ingredientes que usei este ano. Para o ano que ven, ou para ano vello se a fago, quen sabe... INGREDIENTES 1/2 Kg de berberechos 1/2 Kg de gambas peladas 8 barriñas de surimi ("palitos de cangrexo") 1/4 Kg de chipiróns 4 Cabezas de pescado (merluzas) 1 Kg de ósos de rape 1 "tronkito" de merluza 1/4 Kg de carne de mellixóns 1/4 Kg de carne de zamburiñas 1 sobre de crema de lubrigante (non atopei a de langosta) Un bote de salsa de tomate (400 g aprox.) 1 pocillo de tapioca Azafrán TEMPO Hora e media, máis ou menos PROCESO Se usas berberechos -chícaros, que se di na miña casa- con casca (recomendable porque...

Boliñas de queixo

Esta é unha especie de receta de aproveitamento, mesturada con pinchoteo. Pode facerse con queixo fresco relado, claro, pero eu fíxeno con queixo que tiña seco na nevera, que parecía un croio. Con mozarella ou gouda ou así queda derretido por dentro, co que fixen eu non. INGREDIENTES Queixo relado (aproveitando queixos varios vellos): Eran 173 g. 2 culleradas de maicena: 30 g (que quizás sobraba algo) Un ovo 2 culleradas de leite (non está na foto, foi unha adaptación porque quedou moi seco). TEMPO 20 ou 25 minutos. PROCESO Mesturamos o ovo e a maicena co queixo relado. Como este era queixo moi seco, probablemente a maicena sobraría. Hai que amasar á mau un bo cacho, e quedaba demasiado seco, así que metín un par de culleradas de leite. O aspecto final da masa é este: Compacta, seca, pero que mantén a forma. Agora toca coller cachiños e facer bolas. A min saíronme 37. E fritir. Lume alto e sen poñer demasiadas boliñas de vez para que non baixe a temperatura. Como eran pequenas, metín d...

Tortilla de sesos

É unha tortilla francesa con sesos, ou molas, ou cerebro, ou como lle queiras chamar, de cocho. Hai quen dirá: Que noxo! Pero se é de confianza (cocho matado na casa) pois eu apúntome a facela e comela. Case  era un ritual na casa o día de despedazar o cocho :) INGREDIENTES Os sesos dun cocho 2 ovos Sal e/ou pimenta ó gusto TEMPO Menos dun cuarto de hora PROCESO Primeiro hai que lavar e escocer os sesos. Ás veces quedan manchados de sangre, incluso con coágulos case negros (sobre todo desde que hai que atontar o animal co balote antes de matalo). Basta con cocelos 2 minutos ou así, é unha materia moi blanda.  Deixa templar un pouco (para non queimarte) e limpa os sesos. Mentras se cocen os sesos, podes bater os ovos, e cando estean os sesos limpos mézclaos cos ovos. Pisa co tenedor para desmigalos algo, así quedará máis homoxénea. Adereza con sal e/ou pementa ó teu gusto. E só queda facer a tortilla de forma normal. Prime...