Unha de charcutería. Igual me gusta máis do que debería, pero o que non me gusta habitualmente é o prezo do fiambre bo, e o lomo está habitualmente caro (e o solomillo máis, así que haberá que probar esta receta con solomillo tamén). E o non saber que lle botan, claro.
INGREDIENTES
- Lombo de cocho. No meu caso, 1 Kg
- Sal gorda. Non pesei, pero sería 1 Kg tamén.
- Especias: pementón de la Vera, allo en polvo e pementa negra en polvo. 1 cullerada sopeira de cada. Xa sei que na foto saen "5 pimientas", pero ó final botei da negra.
TEMPO
Ata que quede currado, uns 21 días.
Traballo a facer: 2 ou 3 minutos o primeiro día, 10 o segundo, e darlle a volta cada día levará 2 segundos.
Lavamos o lombo debaixo do grifo de auga fría, para sacar todos os restos de sal.
Vai cubrindo todo o lombo coas especias.
Agora toca envolver. Vin varias formas e con distintos materiais. Eu utilicei un papel de cociña e por encima usei unha estameña ou trapo fino. Envolvino apretando algo para que manteña a forma.
PROCESO
Colle unha fiambreira algo máis grande que o lombo, pero non demasiado. Pon un par de cm de sal no fondo, pon encima o lombo, e tapa con sal, asegurándote de que toda a carne queda cuberta. Méteo na nevera para que pase un día.
Por certo, eu non saquei nada da graxa que tiña o lombo.Todo máis, se cando estea curado non me gusta, non a como. Outro por certo: hai quen lle mestura azúcar ó sal. Eu non o fixen.
Ó día seguinte, sacámolo do sal. Co grande que era igual o puiden ter algo máis, pero non quero que quede excesivamente salado. En teoría habería agora auga no sal, pero non había. Si que notaba certa humidade. E cambiou o tono e a textura da carne.
Despois, seca moi ben o lombo. Se non o fas, arríscaste a que se perda todo.
Mestura a pementa negra, allo moído e pementón (unha cullerada sopeira de cada). Hai quen lle pon tomiño, ou comino, ou herbas provenzais. Ó gusto do consumidor.
E agora toca esperar. Un 21 días según uns, 1 mes según outros (para este tamaño de 1 Kg de carne). Cando a textura se note máis compacta ó tacto tamén é un indicador. É recomendable darlle media volta cada día durante todo este tempo. Eu abrino ós 22 días.
Comentarios
Publicar un comentario