Saltar ao contido principal

Guacamole

A miña versión dunha salsa mexicana (vale, tamén a hai en outros países, fundamentalmente latinoamericanos, unha das que eu probei, parecida a esta, foi feita en EEUU por unha rapaza mexicana).

INGREDIENTES

  • 1 aguacate grande
  • Unhas follas de cilantro
  • Media ceboleta
  • 1 Tomate pequeno carnoso (tomate pera ou similar)
  • Lima (se non atopas, sirve limón)
  • Sal
  • Aceite
  • Opcionalmente, chile ou outras cousas que piquen

TEMPO

O que tardes en picar e aderezar as cousas. Entre 5 e 10 minutos aproximadamente.

PROCESO

O traballo consiste en picar e mezclar todos os ingredientes vexetais, e aderezar co sal, a lima e o aceite.

O aguacate debe estar maduro para que sexa agradable. Que estea un pouquiño blando ó tacto, pero que siga de cor verde, se empeza a ennegrecer é que se pasou de maduro. Ademais, é unha fruta que oxida extremadamente rápido, polo que che recomendo que o deixes para o final. Se o abres ó principio, deixar a semilla fai que tarde un pouco máis en oxidar. E botarlle lima ou limón tamén, pero mellor empeza polo resto.

Así que empezamos picando fino a cebola ou ceboleta, e o tomate. Pica tamén unhas follas de cilantro (non é perexil!). Que non sexan moitas, porque ten un sabor moi potente e se pos moito ó final sabe todo a cilantro.


Logo, abre o aguacate. Colle un coitelo grande e fai un corte lonxitudinal, tipo meridiano do globo terráqueo, chegando ó óso/caúña/semilla. Non fai falta cortar o óso. Logo, xira unha das dúas metades sobre a outra. Se o aguacate está maduro e cortache ata o óso, ese xiro faise sen esforzo. Se che costa... probablemente debas cortar máis fondo ou colliche un aguacate demasiado verde. Para sacar a semilla, clava un coitelo nela (de forma paralela, non de punta) e xira o coitelo, sairá facilmente. 

Saca a carne do aguacate. Un xeito fácil é cunha culler sopeira, meténdoa xusto polo borde, contra a casca.


Machaca ou pica a carne do aguacate. Se é maduro (como ves na foto) pode facerse cun tenedor. Se foi demasiado verde e non vale co tenedor, podes probar co mortero ou picando fino co coitelo, pero xa aviso que o resultado non vai ser o mesmo. Na seguinte foto ves como me quedou a min.

Para acabar, mezcla o aguacate co resto da verdura, aliña con sal, lima e aceite.

Sal... eu uso bastante, porque o aguacate é medio dulzón/grasento. Xa, xa sei que é malo abusar do sal.

A lima dalle a acidez. Podes usar limón, pero a lima dalle un toque especial, ten un olor máis dulzón... non sei, igual é que me trae recordos de cando o tomei "allende los mares".

Finalmente, o aceite: eu usei o de oliva porque era o que tiña, supoño que outro sirva.  Eu botaría a poucos e revolvería de vez en cando, para saber cando parar. Máis que nada, dalle un aspecto untuoso moi agradable, pero non te pases, que non ande flotando ;).

E neste caso eu parei aquí, e o resultado é o da foto, que estaba ben bo.

A veces eu engado algún toque picante, como pementa negra ou tabasco. O lóxico sería engadirlle chile (verde, normalmente), pero atopalo fresco aquí non é moi fácil. Non probei a abrir unha lata de jalapeños en conserva para usar só un ben picado, pero dame que o resultado sería bo. É cuestión de experimentar...

Comentarios

Publicacións populares deste blog

Sopa de pescado e marisco

  Sopa de pescado e marisco. Todas as noiteboas fago unha parecida. Poden variar os ingredientes, porque esto consiste basicamente en ir cocendo cousas e metelas xuntas nunha pota, aproveitando a auga de cocelas, claro. Se en vez de usar cousas conxeladas ou de lata se usan as frescas, sabe mellor, claro ;) Esta é a lista dos ingredientes que usei este ano. Para o ano que ven, ou para ano vello se a fago, quen sabe... INGREDIENTES 1/2 Kg de berberechos 1/2 Kg de gambas peladas 8 barriñas de surimi ("palitos de cangrexo") 1/4 Kg de chipiróns 4 Cabezas de pescado (merluzas) 1 Kg de ósos de rape 1 "tronkito" de merluza 1/4 Kg de carne de mellixóns 1/4 Kg de carne de zamburiñas 1 sobre de crema de lubrigante (non atopei a de langosta) Un bote de salsa de tomate (400 g aprox.) 1 pocillo de tapioca Azafrán TEMPO Hora e media, máis ou menos PROCESO Se usas berberechos -chícaros, que se di na miña casa- con casca (recomendable porque...

Boliñas de queixo

Esta é unha especie de receta de aproveitamento, mesturada con pinchoteo. Pode facerse con queixo fresco relado, claro, pero eu fíxeno con queixo que tiña seco na nevera, que parecía un croio. Con mozarella ou gouda ou así queda derretido por dentro, co que fixen eu non. INGREDIENTES Queixo relado (aproveitando queixos varios vellos): Eran 173 g. 2 culleradas de maicena: 30 g (que quizás sobraba algo) Un ovo 2 culleradas de leite (non está na foto, foi unha adaptación porque quedou moi seco). TEMPO 20 ou 25 minutos. PROCESO Mesturamos o ovo e a maicena co queixo relado. Como este era queixo moi seco, probablemente a maicena sobraría. Hai que amasar á mau un bo cacho, e quedaba demasiado seco, así que metín un par de culleradas de leite. O aspecto final da masa é este: Compacta, seca, pero que mantén a forma. Agora toca coller cachiños e facer bolas. A min saíronme 37. E fritir. Lume alto e sen poñer demasiadas boliñas de vez para que non baixe a temperatura. Como eran pequenas, metín d...

Ensalada de cochayuyo

Outro invento, de orixe chileno. O cochayuyo ( Durvillaea antárctica ) é unha alga do pacífico que parece ser que se come habitualmente en Chile (aínda que eu non o vin en ningunha carta de restaurantes). Véndese nunha especie de mollos deshidratados que pesan moi pouco (cento e pico gramos) que hai que hidratar e cocer, e úsase habitualmente en ensaladas, ceviches e  cazuelas , entre outras recetas.  Ten moi pouco sabor (sobre todo se o coces sin sal) e unha textura medio xelatinosa e algo similar á punta da orella de cocho cocida, algo triscante (depende do que o cozas, claro). O máis difícil da receta igual foi conseguir o cochayuyo. Eu aproveitei unha viaxe a Chile ☺. INGREDIENTES Cochayuyo, claro. Eu usei como un cuarto do paquete seco, que deben ser 40 ou 50g aprox (na foto xa está hidratado, e usei a metade do que se ve). Cebola, pode ser colorada ou branca, eu usei media ceboleta escasa 1 tomate Medio pemento colorado e medio verde 1 Zanahoria Unhas follas de cilantro ...